Dundee, 16 maart 2017

Van 10-12 maart ben ik samen met Daniel, Geanne, Bonginkosi en 4 discipelen naar Johannesburg en Pretoria. De reden was een conferentie rondom Kidsministrie op zaterdag in Pretoria. Aangezien dit zo`n 5 uur rijden is, vertrokken we op vrijdag en verbleven er tot zondag. 

                                                       

Melusi heeft een connectie met een kerk in Johannesburg. Afgelopen oktober is er een groep vanuit deze kerk naar Melusi gekomen om een week mee te werken in al onze ministries. Deze kerk had ons uitgenodigd en onze overnachting geregeld. 

Vrijdag werden we vriendelijk en warm ontvangen in hun kerk, waar die avond een jeugdavond was. Een avond waarop zo`n 100-120 jongeren komen. Het was mooi om te zien hoe zij alles hadden opgezet en hoe zij hun programma draaide. Het is niet iets wat we op Melusi kunnen gebruiken, omdat onze faciliteiten en doelgroep totaal anders zijn, maar goed om dit te zien en er zijn misschien wel principes die we kunnen overnemen. 

De persoon die sprak heeft op mij veel indruk gemaakt. Hij had duidelijk passie voor de doelgroep en sloot goed aan bij de doelgroep. Het was gaaf om te zien hoe hij contact maakte en de boodschap interactief overbracht. 

Hierna zijn we naar ons onderkomen gebracht. Het was een mooi terrein met tennisbaan, zwembad en voetbalveld. Het was een soort kampterrein. We sliepen in twee kamers, mannen en vrouwen. Iedere kamer had zijn eigen badkamer en er was een grote keuken waar we konden koken en eten, daarbij was er ook nog een grote eetzaal. We hadden onze eigen spullen meegenomen om te kunnen eten, maar voor de basiszaken was ook gezorgd door deze kerk. 

De volgende ochtend zijn we op weg gegaan naar de conferentie. Het was een goede intensieve dag. Het startte met een algemene opening, waarna er 5 rondes waren met verschillende topics, we konden steeds kiezen uit 5 topics. We hebben geprobeerd dit zoveel mogelijk te verdelen, zodat we zoveel mogelijk informatie ontvingen. Het waren goede onderwerpen, waar ik veel input heb gekregen. Zeker niet alles was nieuw, maar vooral weer even een reminder of een opfrissing. Er was ook voldoende afwisseling tussen vooral informatieve workshops en de wat meer interactieve workshops. 

Aan het einde van de dag hebben we Khazi, één van onze discipelen die op de Bijbelschool, naast de conferentie zit. (wanneer je meer wilt lezen over haar en hoe ze hier terecht is gekomen zie: http://www.geanneinafrika.nl/blog.html, geloof voor een kapitaal). Het was goed om haar te ontmoeten en te zien waar ze leeft. We hebben haar meegenomen naar ons onderkomen. Maar natuurlijk niet voordat er een duik in het zwembad was genomen, gesprongen op de trampoline en wat voetbal. Met elkaar hebben we genoten van de zelfgemaakte macaroni. 

Zondag waren we uitgenodigd voor de kerkdienst en het kidsministrie programma in de kerk. Aangezien de kerk twee diensten had, 8 uur en 9.45 uur hebben we onszelf in twee groepen opgesplitst zo kon iedereen naar de kerkdienst en naar het kidsministrie programma. Hierbij was het ook weer goed om te zien hoe zij het doen en te kijken wat we kunnen gebruiken in ons programma, maar daarbij ook bedenken dat wij kleiner zijn, een andere doelgroep hebben, minder faciliteiten en vrijwilligers hebben. 

Hierna ontvingen we een lunch. Heerlijke kip met patat, het was bijzonder om te zien hoe wij in alles dit weekend gezegend zijn door deze kerk. We hebben veel ontvangen, we zijn met open armen ontvangen en hebben veel van hun ontvangen. Zeker wanneer we voor onszelf gaan bekijken wat het ons gekost zou hebben als we wat we ontvangen hebben zelf hadden moeten betalen. Om te beginnen de overnachting, we hebben twee nachten daar geslapen, zonder ook maar iets te hoeven betalen. Echt een zegening!!! Het was een bijzonder weekend. 

Een weekend waarin we veel informatie hebben ontvangen, een weekend waarin we de contacten met de discipelen die mee waren hebben kunnen verdiepen. Een weekend waarin we contacten met de kerk in Johannesburg hebben kunnen aanhalen, een weekend vol zegeningen. Het was bijzonder om te zien hoe de discipelen genoten van deze trip, voor vele van hen is het al een bijzondere ervaring op zich, om uit Dundee te zijn. Het zien van een grote stad en daar naar een simpel restaurant gaan is al bijzonder, of het hebben van een zwembad op het terrein. Mooi om hen naast de conferentie ook deze ervaring mee te kunnen geven, ze een stukje meer van de wereld te kunnen laten zien.