Dundee, 27-11-2017

Op Melusi wonen daklozen mannen, zij komen naar Melusi toe, meestal vanaf de straat, altijd met veel gebrokenheid. Vele zijn verslaafd aan alcohol of drugs. Ze zijn op zoek naar een stukje hoop en invulling. Op Melusi ontvangen ze een bed en iedere dag 3 maaltijden, ze werken mee in de taken die moeten gebeuren, ieder naar zijn mogelijkheden en kwaliteiten. Verder kunnen ze terecht bij één van de mannelijke stafleden als ze hun verhaal kwijt willen of gewoon even willen praten. Daarnaast hebben ze op dinsdag en donderdag ochtend een inputsessie, welke ook door één van onze mannelijke staf wordt gegeven.

Eén van deze mannen is hier nu voor de 4e keer, ondertussen al een behoorlijke tijd. Hij heeft een pittig verleden, waarin hij verkeerde keuzes heeft gemaakt. De eerste keren dat hij hier was, koos hij er op een gegeven moment toch weer voor om weg te gaan, hij ging er zelfs in de avond op uit(ze weten precies waar ze de muur kunnen over klimmen of onder het hek door kunnen kruipen. Zijn verslaving was groter dan de wil om de gebrokenheid aan te pakken.

Deze keer is het anders. Hij is hier nu 7 maanden. Deze keer heeft hij besloten om te blijven en alles te geven wat hij moet geven. Het is gaaf om te zien dat hij weet dat alleen God hem kan helpen om werkelijk de gebrokenheid aan te pakken. De gebrokenheid in zijn leven, kan alleen door God vervult worden. Hij heeft ervoor gekozen om God te kiezen en alles in zijn leven aan God over te geven. Deze keuze heeft hem veranderd van binnenuit en dat is aan de buitenkant te zien. Hij staat klaar voor anderen en is altijd willend om te helpen, maar bovenal hij weet dat hij God nodig heeft en niet zonder Hem kan. Dit maakt dat Hij zich wil geven en wil dienen op de missie, dit maakt ook dat hij met alles waar hij tegen aanloopt naar God gaat en het bij God neerlegt. Dit gaat natuurlijk niet vanzelf, hij heeft hierin anderen om zich heen nodig, maar de belangrijkste stap ligt in de keuze die hij heeft gemaakt en dat is dat hij alles in zijn leven aan God heeft gegeven.

Niet altijd zijn de verhalen van de mannen die op Melusi komen positief. Velen komen en gaan zonder werkelijk een verander proces te zijn doorgegaan, anderen lijken hun leven te hebben opgepakt, maar uiteindelijk buiten de muren van Melusi blijkt het moeilijk om vast te houden en in alles God te volgen en Hem te laten leiden. Dit is soms moeilijk, maar verhalen zoals deze en het zichtbaar zien veranderen van de mannen, geeft hoop. Het is voor mij duidelijk dat er maar één weg is, één persoon die ervoor kan zorgen dat deze mannen (en alle andere gebroken mensen zonder hoop, waar ook ter wereld) weer hoop krijgen en geheeld worden van hun gebrokenheid en dat is Jezus! Hij liet zichzelf breken (kruizigen) om zo heling te brengen voor een ieder in deze wereld!! Wat een fantastische God hebben we. Waarom deed Hij dit, alleen maar uit liefde, laten wij met elkaar deze liefde delen met alle mensen om ons heen en dit zichtbaar maken!!