Dundee, 16 Februari 2018

Op donderdagavond 25 januari raasde er een enorme storm over Dundee en Melusi. De windkracht was enorm, hagel, donder en bliksem. Voor zeker een uur raasde dit over Melusi, we konden elkaar binnen niet verstaan en de stroom viel geregeld uit. Alles was tegelijk, hagel, wind, donder en bliksem, na ongeveer een uur werd het rustiger. De hagel veranderde in regen en de bliksem en de donder waren verder weg, de wind was afgenomen. We openden de deur en voor de deur lag zeker 10 cm aan hagelstenen. We ontvingen een bericht in de team whats app, dat het dak van het verblijf van de residents er deels af was en dat bomen waren omgewaaid. Samen met mijn huisgenoten ben ik naar buiten gegaan, we hebben onze hulp aangeboden. Snel hebben we het kampgebouw ingericht, zodat de residents daar konden verblijven. Het water stroomde als rivieren door de geulen de we hebben voor water afvoer, op vele plekken stond het zelfs buiten de geulen. Nadat iedereen een slaapplek had, zijn we zelf ook naar bed gegaan.

De volgende ochtend ben ik om 4:45 vertrokken voor mijn week vakantie naar Branwen. Via de team whats app, kreeg ik deels mee wat er speelde op Melusi. In het licht werd namelijk de werkelijke schade zichtbaar en het wonder dat niemand gewond was geraakt en gebouwen niet zo beschadigd waren dat ze onbruikbaar zijn geworden werd ook groter. In totaal zijn er 14 bomen omgewaaid, de volledige groentetuin is weggevaagd, het dak van het verblijf van de residents is voor de helft eraf en dan al het losliggend en rondliggend puin. Het team, samen met de residents en enkele discipelen die kwamen helpen hebben alles zover mogelijk opgeruimd. De omgevallen bomen in stukken gezaagd, de lekkende daken gerepareerd, een start gemaakt met het vervangen van het dak en ga zo maar door. Door de dag heen, werd nog meer duidelijk hoeveel schade de storm had aangebracht. Hele huizen waren verdwenen in de townships. Drie kinderen die naar onze kidsclub en kidschurch komen, waren vermist. In de dagen die volgden werden hun lichamen gevonden. Ze waren kilometers meegesleurd in het water. Dit was een schok....Tijdens de kidschurch die zondag hebben we met de kinderen gebeden voor deze familie. Op maandag is er een groep van kidschurch teachers en het team naar de familie gegaan, om er voor hen te zijn. De kinderen waren 5, 8 en 10 jaar oud. Naast deze drie kinderen zijn er zeker nog 2 doden door de storm.

Hier was de storm nog niet mee gaan liggen. In de week die volgde werd duidelijk dat een aantal van de residents drugs gebruiken. (vele zijn verslaafd wanneer ze binnen komen, maar het is niet toegestaan te gebruiken op Melusi). Er zijn verschillende tests gedaan, maar hier werd mee gesjoemeld. De mannen logen en bedrogen alles bij elkaar. Na een week was min of meer duidelijk wie er gebruikt hadden. De consequenties waren duidelijk gemaakt. Als team hoopten en baden we dat dit het was. Dit was het moment dat ik weer terugkwam van mijn vakantie. Binnen het team merkte ik veel wantrouwen richting alle residents en een ieder was geraakt door alles wat er gebeurt was. In dezelfde week zijn in totaal ook 3 laptops en een tablet gestolen. Het leek niet op te houden en het werd steeds moeilijke om mensen de vertrouwen.

Emotioneel heeft deze week veel gedaan met een ieder op Melusi, voor mij was het anders omdat ik weg was, maar ik merkte bij terugkomst dat het een grote invloed had. En hier bleef het niet bij, de residents bleven liegen en bedriegen en begin deze is naar voren gekomen dat twee van hen, nog steeds drugs gebruiken. Zij hebben Melusi moeten verlaten. Duidelijk is dat deze 'storm' meer is dan aan de buitenkant lijkt. Het is zichtbaar dat we in een geestelijke strijd verwikkelt zijn en dat Melusi aangevallen wordt. Via deze weg wil ik dan ook aan jullie allen vragen om te bidden voor Melusi en voor bescherming. Dat we beschermt worden tegen de aanvallen en sterk mogen blijven staan in de kracht van Jezus.

 

        

     omgevallen boom         

       de groente tuin, of wat er van over is

     

 dak van verblijf residents        

     

                                  hagel voor de deur