Kempton Park, Johannesburg, 22-03-2019

Ondertussen wonen en leven we al een aardig tijdje samen in Zuid Afrika en werken we samen in de opvang. Van veel mensen krijgen we de vraag hoe het gaat en ik (Nienke) krijg de vraag of ik gesetteld ben. Het is goed om dit contact en medeleven te ervaren, dank daarvoor!!

Om jullie een klein beetje een indruk te geven, zal ik hier proberen een kijkje te geven in ons dagelijks leven.

Zondag: op zondagmorgen rond 6:45 uur staan we op en maken we ons gereed om naar de kerk te gaan. De dienst die we bezoeken start om 8:00 uur. Iedere zondag opnieuw genieten we weer van de worship in de dienst en de boodschap die we meekrijgen is praktisch. Thuis drinken we koffie en verder hebben we de tijd voor ons zelf. Soms bezoeken we iemand en soms skype ik met iemand in NL. Wanneer Kaylin (Branwen’s dochter) bij ons is, brengen we haar in de middag terug naar haar moeder.

Maandag tot en met vrijdag (overdag): Deze dagen zijn redelijk hetzelfde. Iedere morgen om 7:30 starten we in de opvang. Drie dagen in de week gaat Branwen s’morgens naar de sportschool. Op dit moment werk ik voornamelijk aan de administratie. De komende maanden zal ik steeds meer en meer in de groepen zijn. We willen namelijk het dagelijks programma aanpakken en daarvoor zal ik hand in hand werken met de medewerkers die op de groepen staan. Dit is waar we ons nu vooral mee bezig houden:

  • Dagelijkse administratie: het registreren van de bijdrage die ouders betalen, het registeren van nieuwe kinderen, beantwoorden van email en telefoon, afwezige kinderen doorgeven aan de medewerkers etc.
  • ­Ontwikkelen programma: Op dit moment is dit waar de grote focus ligt. Het programma wat we nu hebben in de opvang is er al vele jaren. Dit is ook te merken aan de wijze waarop de medewerkers met het programma omgaan. Het heeft vernieuwing nodig, een nieuwe boost. Op dit moment draai ik mee in de verschillende groepen om zo goed zicht te krijgen op het programma van alle dag. Wat doen de medewerkers met de kinderen, wat zijn loze momenten en hoe kunnen sommige activiteiten net even anders worden aangepakt. Hierin starten we met de groepen van 2 tot 6 jaar. Stap voor stap en hand in hand met de medewerkers
  • Aanpakken van het gebouw: ons gebouw is oud, het is destijds specifiek voor kinderopvang gebouwd, waar we dankbaar voor zijn. Het is op dit moment nodig dat we aandacht geven aan het onderhoud en de inrichting van het gebouw. Zeker wanneer we naar de toekomst kijken met het oog op de dag- en nacht opvang waartoe God ons geroepen heeft. Dit betekend dat we verschillende zaken aan moeten pakken. Branwen richt zich hierin vooral op het onderhoudt en de grote zaken (zoals het aanpakken van de buitenkant, het verven e.d.). Ik richt me meer op de inrichting en hoe we de opvang kunnen aanpassen zodat de kinderen op een goede manier zich kunnen ontwikkelen, wat hebben de medewerkers nodig in hun lokaal e.d.
  • Randzaken: hiernaast lopen nog verschillende andere zaken die stap voor stap opgepakt worden. Contact met Nederland (verschillende kanalen), zorgen dat er voldoende in de opvang is om voor de kinderen te zorgen, contact met ouders, gesprekken met de medewerkers, teamvergaderingen (eens per maand), gebedsbijeenkomsten (twee keer per maand) e.d.

Maandag tot en met woensdag avond: Rond 17:00 uur stoppen we in de opvang, soms zitten we nog even bij de kinderen, daarna gaan we naar huis (dit is in hetzelfde gebouw). Eén van ons start met het bereiden van het eten. Om 18:00 uur sport ik samen met de andere vrouwen die in het gebouw wonen, we sporten ongeveer 20 minuten. Het is erg leuk om samen te sporten, we motiveren elkaar en bouwen zo ook aan onze relatie met elkaar. Na het sporten douchen we of eten we, afhankelijk of het eten klaar is. Na het eten, rond 19:00 uur bidden we met alle bewoners van de opvang. We spreken de dag door en delen gebedspunten. Hierna gaat ieder naar z'n eigen kamer. Op maandag en dinsdag heb ik ook regelmatig een skype met NL.

Donderdagavond: Op donderdagavond hebben we home cell, dit is een groep vanuit de kerk die allemaal redelijk bij ons in de buurt wonen. We komen wekelijks samen bij onze home cell leiders. We bespreken met elkaar de preek van zondag en hoe we dit praktisch kunnen maken in ons dagelijks leven. Wat de punten zijn vanuit de preek die ons aanspreken en waar we vragen over hebben. Het is fijn om dit zo te doen, op deze manier krijgt de preek van zondag meer handen en voeten, we gaan er dieper op in. Aan het einde delen we gebedspunten met elkaar en bidden met en voor elkaar. 

Vrijdagavond: Deze avond hebben we meer tijd voor en met elkaar. Soms gaan we uit of maken iets speciaals voor het eten. Om de week is Kaylin bij ons. Als zij bij ons is, brengen we haar naar de jeugd van de kerk en halen haar weer op.

Zaterdag: De zaterdag is eigenlijk iedere week anders. Er zijn dagen dat we zaken in de opvang moeten doen, omdat dit moet gebeuren op momenten dat er geen kinderen zijn, zoals het aanpakken van de vloeren. We doen eens in de maand de maandboodschappen voor de opvang en voor onszelf. We gaan op bezoek bij mensen of zoeken een plek op waar we zelf kunnen relaxen (een park oid) Wanneer Kaylin bij ons is, dan kijken we of we een activiteit kunnen doen wat zij leuk vindt. In de avond spelen we een spelletje of kijken een film.

Zo hebben jullie een beetje inzicht in hoe onze week eruit ziet!