Kempton Park, Johannesburg, 11-9-2019

In Zuid Afrika zijn officieel net als in Nederland, 4 seizoenen. Toch wordt hier meer gesproken over zomer en winter. Op 1 September was het ‘Springday’ zoals ze dat hier noemen. De eerste dag van de lente! Het is vooral een dag waarbij bewust wordt gezegd de winter is voorbij, zomer is begonnen.

Op de opvang hebben we dit op 2 September gevierd (1 September was op zondag). De kinderen kwamen in gekleurden kleding naar school en we hebben met alle kinderen verschillende activiteiten buiten gedaan. De kinderen genoten ervan en de ouders genoten van de foto’s die ze ontvingen.

Met het feit dat de winter voorbij is, is de kou voorbij in Zuid Afrika. De winters hebben niet de temperaturen zoals wij in NL kennen, toch is de winter hier koud. Voor jullie beeld een winterse dag start vaak met tussen de 3 en 6 graden. Rond 12 uur kan het dan oplopen tot rond de 15 graden, soms warmer, daarna koelt het weer af. Hierbij zijn de huizen en gebouwen hier niet geisoleerd, de temperatuur buiten is vaak ook de temperatuur binnen. Op zonnige dagen is het buiten zelfs warmer dan dat het binnen is. Dit maakt de winter periode, ook al zijn de temperaturen hier ok, toch koud.

Voor mij als Nederlander hier is het vooral wennen dat de kleding die je binnen draagt ook is wat je buiten aan hebt. Een warme jas, is dus niet om buiten warm te blijven, maar ook om binnen warm te blijven. Voor mij is het nog steeds heel onlogisch om mijn winterjas aan te houden binnen en niet gewoon op de kapstok te hangen. Dit was omgekeerd voor Branwen toen hij in Nederland was.

Zoals gezegd start hier de lente of eigenlijk de zomer op 1 September, maar voor veel mensen hier start de zomer pas echt na de eerste regen. In de winterperiode regent het niet in Zuid Afrika Dit betekend dat er zo`n 4 maanden zijn waarin geen regen valt, mei tot en met augustus. Het gras is bruin of soms helemaal weg, bladeren aan de bomen zijn droog en vallen naar beneden, overal is stof van de droogte. Wij hebben nu de eerste regen gehad, maar dit was zeker niet genoeg. Het is goed om te zien dat het regent, de zomer is nu echt begonnen. Voor mij blijft het hierin bijzonder om te zien hoe belangrijk regen/water is voor de groei van alles.

In Nederland is dit iets waar we niet of veel minder bij stilstaan. De droge zomers in Nederland van de afgelopen twee jaar is niets vergeleken bij Zuid Afrika. Vooral het effect wat duidelijk en direct te zien is, is verschillend. In Nederland heb ik nog nooit al het gras bruin zien worden voor er eindelijk weer regen viel. Hier is dat normaal, gras is bruin aan het einde van de winter.

We hopen dat de eerste regen die we hebben gehad een voorteken is van meer regen en goede regen voor deze komende zomer. Zodat alles weer kan groeien en bloeien. De regen die we hadden was goed, de hele nacht door regen. We zijn God dankbaar hiervoor en bidden voor meer regen. (ja een nederlander die bidt voor regen;)) Bidden jullie met ons mee!