Kempton Park, 16-04-2020

Het zijn bijzondere tijden, hier in Zuid-Afrika, in Nederland overal in de wereld. Het zijn rare tijden, we zitten binnen (in ieder land met eigen restricties).

Wij hadden gepland om op 1 april naar NL te komen, maar rond half maart werd duidelijk dat dit helaas niet mogelijk was.  Zuid-Afrika begon op dat moment met maatregelen rondom het reizen. Dit betekende voor ons dat er ons bezoek moesten afzeggen, dit kon niet anders, maar was zeker geen makkelijke beslissing. Het was een bezoek waar we samen erg naar uitkeken en waarvan we wisten dat familie en vrienden in NL ook naar uitkeken. We hoopten nog dat we bv in mei zouden kunnen komen, aangezien hier in ZA alles op dat moment nog redelijk leek en we hoopten dat in NL de situatie zich zou stabiliseren, maar alles liep anders.

Niet veel later liet de president weten dat kinderopvang, scholen en universiteiten dicht moesten. Grote bijeenkomsten waren niet meer mogelijk. Dit had invloed op ons, wij hebben onze opvang moeten sluiten, wat een vakantie van een week zou moeten zijn, duurt nu al 4 weken, voor al het onderwijs. Online onderwijs zoals in NL wordt gegeven is hier geen optie, velen hebben geen internet thuis, velen zelfs geen water en elektriciteit. Na deze mededeling duurde het niet lang voor de president een volledige lockdown voor 21 dagen afkondigde, welke ondertussen is verlengt tot 35 dagen.

Social distancing, handen wassen en thuis blijven. De drie belangrijkste middelen om ons zelf te beschermen tegen dit virus. Maar hoe doe je dit praktisch…Als je met 6 tot 10 mensen in een twee kamer hutje woont, je wc buiten is, een waterkraan gedeeld wordt met meerdere hutjes. Dit is onmogelijk en eigenlijk ook onmenselijk. De regering hier focust zich daarom nu ook op de dichtbevolkte townships, waar dit de situatie is. De regering onderneemt goede stappen, mensen worden huis aan huis getest en uit de township gehaald wanneer zij positief getest worden. Zodat de kans op een grote uitbraak zo min mogelijk is.

Het zijn onzekere tijden….Wat is het effect op de economie, ZA heeft ondertussen de status ontvangen van onder de 0. ZA zat al economisch in de problemen met een werkloosheid van 40%. Wat gebeurt er wanneer de lockdown wordt opgeheven, komt er dan alsnog een grote uitbraak? Wat zijn de sociale en psychische gevolgen…Kinderen zitten thuis vaak in onveilige situatie (er mag geen alcohol verkocht worden) maar wat doet dat met de thuis situatie…Hoe gaat het straks als de kinderen weer naar school kunnen, wat is de achterstand en wat zijn de mogelijkheden om dit in te halen. Het onderwijs systeem hier is al niet zo sterk en zeker voor de leerlingen die moeite hebben met leren.

Het zijn onzekere tijden….ook voor ons. We zijn gesloten, maar de meeste kosten lopen door. We willen ons personeel ook zoveel mogelijk blijven doorbetalen, zodat zij niet in de problemen komen. Maar het is onzeker of ouders door betalen, ook afhankelijk of zij uiteraard doorbetaald krijgen. Hoe loopt het hierna, blijven ouders hun baan behouden zodat ze de opvang blijven nodig hebben. Hoe ontwikkeld de economie zich gaan prijzen nog verder omhoog, waardoor onze kosten stijgen…. Zoveel onzekerheid, zoveel vragen, kunnen we nog naar NL, wat zijn de effecten op ons dagelijks leven hier….kunnen mijn ouders nog naar ZA komen???

Met een vriendin in NL sprak ik via skype over de onzekerheid hier en in NL. Voor iedereen is het onzeker, maar is dit werkelijk zo, is de onzekerheid werkelijk veranderd…. Voor ons gevoel jazeker, alles waar we vastigheid en duidelijkheid uit haalde is weg of in ieder geval allemaal een stuk minder geworden. We kunnen geen grote plannen meer maken en ver vooruit kijken omdat niet zeker is hoe alles eruit ziet over 2 weken, een maand, 6 maanden of nog verder… Maar hoe zeker was dit alles voor deze tijd. Voor ons gevoel misschien heel zeker, maar uiteindelijk hadden we zelf niets in de hand. De enige zekerheid die er is, die er was en die er altijd zal zijn is God. Hij heeft alles in Zijn hand, nee Hij heeft dit virus niet veroorzaakt, ja Hij weet precies wat wij doormaken. Er is één Hoop, één weg naar God, één op wie wij ons leven kunnen bouwen en die persoon is Jezus!!! Hij weet wat morgen ons brengt, wij niet nu niet en voor deze crisis niet. Is dit niet een tijd waarin wij stil worden gezet en mogen beseffen dat ons leven in Zijn hand ligt en alleen Hij onze zekerheid is. Wij als mensen vertrouwen op allerlei zaken, zoals ons inkomen ons dagelijks routine, maar de enige ware zekerheid die er is, is Jezus!!! Dat is niet veranderd door deze crisis, Hij is niet veranderd door deze crisis. Wanneer we in Hem geloven, hebben we nog steeds de zekerheid dat Hij bij ons is en mocht ons einde hier op aarde komen weten we waar we heen gaan. Dit geeft ons Hoop, dit geeft ons toekomst, hoe dit er dan ook uitziet op aarde. Hij is ons nabij en Hij laat ons niet in de steek. Wij bidden dat deze zekerheid waarheid mag worden voor een ieder. Dat dit een tijd mag zijn waarin iedereen beseft waar de zekerheid in het leven vandaan komt, hoe de dag van morgen er dan ook uitziet.