Kidz Solutions, Kempton Park, Johannesburg, South Africa

Wij wonen en werken in Birchleigh, Kempton Park in Zuid Afrika. Kempton Park is een plaats, die in de provincie Gauteng ligt, de provincie van Johannesburg en Pretoria. Zuid Afrika is een zeer bijzonder land, op vele wijzen.

De natuur is prachtig en zeer divers. Zuid Afrika is bekend om de grote natuurparken en de 'Big Five'. Net als de natuur zijn ook de mensen in Zuid Afrika zeer divers. Zuid Afrika telt 11 nationale talen, het wordt ook wel een regenboog natie genoemd, door de diversiteit van alle inwoners. Wat Zuid Afrika ook bijzonder maakt is dat het geen derde wereld land is, maar ook geen eerste wereld land. Het zit er tussen in en dat is in vele opzichten te zien en te merken in het land. De apartheid die tot 1994 aanwezig was in Zuid Afrika is in verschillende opzichten ook nog duidelijk aanwezig, soms alleen precies omgekeerd.

Status, macht en geld zijn erg belangrijk in Zuid Afrika. Dit is terug te zien in alle lagen van de bevolking. Het is belangrijk wat anderen van je denken, je status. Wanneer de buurman in een BMW rijdt, dan wil je zelf een grotere BMW hebben (ook als je deze niet kunt betalen). Mensen willen macht posities en deze willen ze bereiken door weinig moeite, maar met het omkopen van anderen. Toch kunnen wij zeggen het is een mooi land, met mooie mensen en God heeft een plan met dit land en de mensen in dit land.

Voor velen in Zuid Afrika speelt geloof een rol, dit op verschillende manieren. Geloof geeft mensen hoop in de situatie waar ze in zitten. Veel mensen hier in Zuid Afrika noemen zich Christen, maar hun geloof is gemixt met vele tradities en rituelen vanuit vroegere geloofsystemen. Ze geloven in God, maar hebben geen persoonlijke relatie met Hem. God is een God die veraf is en niet persoonlijk, bidden gaat gepaard met rituelen. Geloof is een open onderwerp en niet iets wat mensen voor zich zelf houden, het oppervlakkige geloof ten minste. Dit geeft goede mogelijkheden en gelegenheden om de mensen hier de Hoop te geven, Jezus die voor ons is gestorven en ons een leven in vrijheid geeft. Vrij van allerlei banden en met het besef dat er Iemand is die om hen geeft en van hen houdt.

De situatie voor kinderen in Zuid Afrika is schrijnend. Ieder jaar worden er 22.000 kinderen door hun moeder achter gelaten. Dit is naast alle kinderen die opgroeien in armoede, misbruikt worden (in verschillende vormen), gebroken gezinnen, etc. De nood is hoog in Zuid Afrika en zijn er onvoldoende juiste vormen van opvang voor deze kinderen. Hierdoor komen veel kinderen zelf in een situatie terecht waarin ze agressie gebruiken, drugs en alcohol gebruiken, geen scholing en geen baan hebben. De toekomst voor deze kinderen is donker  en zonder veel hoop.